Sutješki vjesnik

Kraljeva Sutjeska

Veliki četvrtak+FOTO

Večeras u 17h, Sv. Misu u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, predvodit će fra Željko Brkić, samostanski vikar.

[nggallery id=302]

U sumrak Velikog četvrtka započinje Pashalno trodnevlje. Sv. Augustin ga označava kao trodnevlje Gospodinove smrti, ukopa i uskrsnuća. Već se iz ovih riječi razumije zašto radije govorimo o trodnevlju i misteriju pashalnom, umjesto uskrsnom. Uskrs je tek treći, završni – istina, najbitniji – vid misterija. Pasha, ako je shvatimo u sklopu oslobođenja iz Egipta, označava: izlazak (iz egipatskog ropstva) – prolazak (kroz Crveno more i pustinju) – ulazak (u Obećanu zemlju). Primijenimo li to na Isusov život: u muci, ukopu i uskrsnuću, tada je njegov Uskrs posljednji, slavni dio njegova ulaska u zajedništvo s Ocem.

Veliki četvrtak je dan Isusove posljednje večere i njegove oporuke ljudskom rodu. Na Posljednjoj je večeri Isus, u obredu, izrekao svoj neopozivi “da” Očevoj volji i protumačio značenje i smisao svoga boravka među ljudima, svoje muke i smrti na križu. Ovdje je on unaprijed doživio i proživio kalvarijsku žrtvu. U obredu i gesti očitovao je svoje predanje Bogu i ljudima.

Uvod u Pashalno trodnevlje jest svečana misa posvete ulja, koju u četvrtak prijepodne slavi biskup sa svojim svećenicima i tijekom koje zajednički obnavljaju svećenička obećanja izgovorena na dan svog ređenja. To je snažna gesta kojom svećenici ponovno potvrđuju vlastitu vjernost Kristu koji ih je izabrao za svoje poslužitelje. Na misi posvete ulja bit će također blagoslovljeno ulje za bolesničko pomazanje, katekumensko ulje te posvećeno krizmeno ulje. Ovi obredi na simboličan način označavaju puninu Kristova svećeništva i onog crkvenog zajedništva koje čini živim tijelom kršćanski puk, okupljen zbog euharistijske žrtve i oživljen u jedinstvu darom Duha Svetoga.

Na popodnevnoj misi večere Gospodnje, Crkva se spominje ustanovljenja euharistije, ministerijalnog svećeništva i nove zapovijedi ljubavi, koju je Isus ostavio svojim učenicima. O onome što se dogodilo u dvorani Posljednje večere, uoči Gospodinove muke, sveti Pavao nudi jedno od najdrevnijih svjedočanstava: “Gospodin Isus – piše on pozivajući se na usmenu predaju koja je tada već bila veoma raširena – one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: ‘Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen.’ Tako i čašu po večeri govoreći: ‘Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen’” (1 Kor 11, 23-25).

Krist, dan uoči svoje smrti, sklapa novi savez između Boga i njegovog naroda i potpisuje ga svojom krvlju. Često Isus govori u prispodobama, ali na Veliki četvrtak nema više prispodoba. On je direktan i konkretan: “Ovo je tijelo moje – za vas.” Ono o čemu je prije govorio, sad postaje stvarnost. On se uprisutnjuje svojim predanim tijelom i svojom prolivenom krvlju. Potrebno je imati na umu da euharistija sabire našu vjeru i da je možemo primiti jedino u stavu klanjanja, u duhu djetinjeg povjerenja. Slaveći ovaj misterij, sve ga više razumijemo.

Veliki četvrtak predstavlja novi poziv na zahvaljivanje Bogu za najviši dar euharistije, kojeg treba pobožno primati i kojem se treba živom vjerom klanja. Upravo zato Crkva, nakon slavljenja mise, potiče na bdijenje u prisutnosti Presvetog sakramenta podsjećajući na žalosni čas koji je Isus prošao u samoći i molitvi u Getsemaniju, prije no što će biti uhićen i potom osuđen na smrt.

Uz slavljenje večere Gospodnje, snažnu simboliku predstavlja i Isusovo pranje nogu učenicima, čime je znakovito potvrđena njegova riječ kako on nije došao “da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge” (Mk 10, 45). I za euharistiju i za pranje nogu, nevjerojatan je značaj kontrasta između čina i njegovog značenja. Siromaštvo i jednostavnost ova dva znaka čini ih dostupnima svima. Pranje nogu pruža nam mogućnost razmatranja Isusove poniznosti. On skida ogrtač i uklanja za sebe zaštitu i distancu. Svojim nam primjerom pokazuje da ljubiti znači izaći iz svog oklopa, učiniti se ranjivim, izložiti se i približiti drugome, poslužiti drugoga.

Ključ cijelog današnjeg dana jest upravo u ekstremu ljubavi. Postati svjestan veze između euharistije i služenja jest izvor prave nutarnje obnove za današnjeg čovjeka. Otajstvo euharistije i služenja drugima izražavaju potpuni misterij Isusovog bića u krajnjoj jednostavnosti. Isus, drugačije nego riječima, pokazuje što leži u srcu njegove Radosne vijesti: “Ljubio sam vas do kraja.”

    fra Dalibor Milas

http://www.kriz-zivota.com

Kategorija: Duhovne misli

Komentari su zabranjeni.

???????????????????????????????

Trodnevna priprema z

1.  Subota, 21.06. Svetu misu predvodit će fra Stjepan Duvnjak – profesor ...

crkva01

Od prvih vježbi do

cijeloga života uspješno bavili. Životno zanimanje je nerijetko rezultat spleta ...

??????????????????????

Krizma u Kraljevoj S

na uobičajen način. Po dolasku nadbiskupa Vinka kardinala Puljića ...

20140613_090652_resized

Obilježena 21. oblj

svega nekoliko sati ove prostore napustilo oko 12 tisuća ljudi koliko ...

Clipboard01

Ana-Marija Tomić na

izvornog folklora Brodsko – posavske Županije,  „Šokadijo sve ti je ...