Sutješki vjesnik

Kraljeva Sutjeska

Najduža šutnja

Informatička kultura nas hrani prividom dobre obaviještenosti, a obaviještenost umišljenošću da sve znamo ili lako možemo saznati. Lakoća sveznanje nas opet lažno umiruje i otupljuje za moralni osjećaj. Naime, za dobro djelovanje nije dovoljno znati, potrebno je moralno – slobodno i ispravno se odlučivati. Od naših nutrina tračerska i spektakularna obaviještenost čini prenatrpana skladišta svega i svačega; i mijenja nam ljudskost – i emocije i pamet i karakter. Nismo ni svjesni da ubrzano gubimo smisao za razgovore, za prijatelje, za život u obitelji, na poslu, za život zajedno.
Gubimo smisao i za značenje riječi koje izgovaramo, za dugi proces njihova nastajanja: od iskustva nedorečenosti, preko šutnje, čežnji i začuđenosti, do drugoga lica, do uživljena slušanja, do zdrava sučeljavanja i odgovornosti za zajedničke vizije i sreću. Što više živimo u svijetu „brbljanja“, naše rečenice postaju sve kraće i praznije, sve nedomišljenije i emotivnije; sve se više služimo parolama (neki psovkama, neki ciničnima frazama, neki opet nabožnim uzrečicama kao što su: akobogda, Božja volja i sl.).
 Taoci informatičkog sveznanja postali smo zapaljivi ali neaktivni promatrači tuđih života. Oboružani silom vijesti, izgledamo kao oklopni vitezovi koje rijetko što i rijetko tko može istinski pogoditi, dotaknuti, pokrenuti. Izručeni bujicama novosti, iselili smo se od sebe. Poput internetskih komunikacija i sami prelazimo u eter, postajemo umjetni ljudi.
 Što više virtualno komuniciramo, sve smo željniji pričanja. Lišeni šutnje, neposredovanog pogleda oči u oči, lišeni dodira, naše će nove duševno-tjelesne bolesti dolaziti iz nedostatka razgovora, iz tjelesnih i seksualnih nedorečenosti, iz nedostatka zdravih konflikata. U dobu komunikacije mnoge će naše tjeskobe proizlaziti iz manjka blizine i iz sve veće povrijeđenosti na sitnicu.
Zato bi valjalo iznova se učiti govoriti, i – šutjeti. Povrh svega šutjeti. I biti na odgovornoj distanci za drugoga, pa onda, od vremena do vremena, svetkovati blizinu, osjetiti značenje drugoga, osjetiti kako ga dugo nije bilo. Valjalo bi u našem svijetu iznova uvježbavati šutnju da bismo mogli slušati i govoriti, da bismo čuli pritajene glasove svoga nemira, glasove prirode i širokih horizonata, da bismo prepoznali treptaj oka drugoga, toplinu njegova glasa, da bismo čuli samotničke uzdahe nedužno ušutkanih i grobnu šutnju žrtava, i onu subotnju dugu šutnju što se nadvila oko Isusa od petka do uskrsnuća. Jer mnogo toga bitnoga prekrili smo informiranošću, apriornom nedužnošću i rezervnom domovinom Božje volje, koju prizivamo i krojimo po svojoj mjeri. Zato i nema „doslovnog“ nasljedovanja Isusa iz Nazareta. Postoji samo njegova historicizirana ili ušećerena slika. Nema odsutnoga Isusa, nema Isusa ostavljenosti i Velike subote. Svijet smo predali zlim silama i vragu. I našem brbljanju. Nema Isusa ni u našem društvu. Postoji najviše onaj intimistički, u srcu kojega kasapimo i naturama drugima. Uostalom, malo koga još uopće ima, ostajem samo JA, prezasićen svim i svačim.
 Gdje je Isus danas, između petka i uskrsa? Gdje boravi u našoj velikoj suboti, u kojoj je sve manje neznanja, stvarnog razočaranja, sve manje slomljenih stvarnih očekivanja, sva manje snova i bezinteresne ljubavi, prijateljevanja bez računice, duboke čežnje za utjehom.
Graja Velikog petka tako se jeftino i konzumistički preobražava u površno veselje uskrsnuća, štoviše, u svojeglavi duhovski vjetar i nebulozne jezike sebičnih duša. Nije uopće čudno da se u kršćanskom svijetu uskrsna bdijenja sve više pretvaraju u magijske zazive da se duh razlije po bolesnim glavama, u terapeutske brbljarije sa samo jednom nakanom – da se umakne ostavljenosti od Boga i ljudi, da se odagna grobna šutnja smrti, da se prekrije i taška sva zloća socijalnih i crkvenih struktura, da se izmakne svemu što je obični život i što ljubav prema prijateljima vodi na križ.
Kratko traje, a ona je najduža, duga subotnja šutnja smisla života.
Fra Ivan Šarčević
Kategorija: Duhovne misli

4 komentar/a

 1. George kaže:

  iodine@uninterested.banister” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 2. Ronnie kaže:

  constriction@swerve.cerv” rel=”nofollow”>.…

  good info….

 3. john kaže:

  organs@motivation.defocusing” rel=”nofollow”>.…

  благодарствую….

 4. Douglas kaže:

  bewilderingly@erudite.confiscating” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!!…

???????????????????????????????

Trodnevna priprema z

1.  Subota, 21.06. Svetu misu predvodit će fra Stjepan Duvnjak – profesor ...

crkva01

Od prvih vježbi do

cijeloga života uspješno bavili. Životno zanimanje je nerijetko rezultat spleta ...

??????????????????????

Krizma u Kraljevoj S

na uobičajen način. Po dolasku nadbiskupa Vinka kardinala Puljića ...

20140613_090652_resized

Obilježena 21. oblj

svega nekoliko sati ove prostore napustilo oko 12 tisuća ljudi koliko ...

Clipboard01

Ana-Marija Tomić na

izvornog folklora Brodsko – posavske Županije,  „Šokadijo sve ti je ...