banner
banner
Duhovne misli

Josipović položio prisegu i službeno preuzeo vlast od Mesića

19.02.2010. | kategorija: NOVOSTI

SAD VEĆ bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić novinare je na Pantovčaku dočekao vidno raspoložen. Prije nego što je na Pantovčak došao Josipović kako bi mu predao vlast, u ležernom je razgovoru s novinarima otkrio što će činiti ubuduće. Otkrio je kako će neko vrijeme biti odsutan i da će to vrijeme iskoristiti za posjet sestri u Francuskoj koju nije vidio već deset godina. Novinarima je pokazao i sat koji su mu poklonili djelatnici Pantovčaka te se našalio rekavši kako je sat skuplji od Sanaderova.

Josipovića je na Pantovčaku dočekala počasna garda, nakon čega se s Mesićem povukao u ured gdje su razgovarali dvadesetak minuta. Nakon razgovora Mesić se pred novinarima pozdravio sa svojim dosadašnjim suradnicima. “Budite dobri kao što ste meni bili i bit će sve u redu”, rekao je.

“Dobro, što vas interesira?”, upitao je okupljene novinare Stjepan Mesić, ne skrivajući osmijeh od uha do uha. Mesić i Josipović zajedno su se obratili novinarima na Pantovčaku nakon što je i službeno obavljena primopredaja vlasti. Dva su predsjednika na Pantovčak stigla nešto prije 17 sati te su se dvadesetak minuta zadržala u razgovoru.

“Primopredaja je prošla dobro. Smatram da su pripreme bile jako dobre. Izbori su, kao što znamo, provedeni na najvišem civilizacijskom nivou i time možemo biti zadovoljni jer nam je to vrijedna legitimacija u Europi i svijetu. Dobili smo predsjednika koji će sigurno štititi Ustav i provoditi hrvatske zakone, kao što je i sam rekao u jednom sjajnom govoru. Odlazim zadovoljan jer je Hrvatska u pravim rukama”, kazao je Mesić.

Josipović je zahvalio predsjedniku na odlasku na svemu što je napravio za Hrvatsku u proteklih deset godina i dodao kako je primopredaja prošla sjajno. “Mislim da je Mesićev doprinos razvoju demokracije izuzetan. On odlazi s mjesta predsjednika, ali ne odlazi iz Hrvatske ni iz politike. Siguran sam da će svojim moralnim i političkim autoritetom biti važan faktor na društvenoj i političkoj sceni”, kaže Josipović.

Nakon zajedničkog obraćanja, Josipović je ispratio Mesića do izlaza iz vile na Pantovčaku, gdje je bivši predsjednik u nazočnosti počasne straže sjeo u automobil i napustio imanje. Josipović u društvu Miranda Mrsića pričekao je dok se Mesićev automobil nije udaljio, a zatim je i sam otišao iz svoje nove rezidencije s obzirom na to da u tijeku dana mora odraditi još nekoliko bilateralnih susreta, a navečer ga čekaju televizijski intervjui. Mesić je odmah posjetio svoj novi ured u Grškovićevoj.

Informacija preuzeta sa portala index.hr