banner
banner
Duhovne misli

Uskrsna poruka provincijala fra Lovre Gavrana

26.03.2016. | kategorija: NOVOSTI
Uskrsna poruka provincijala fra Lovre Gavrana

"Dragi prijatelji Bosne Srebrene,

SRETAN VAM USKRS!

 

Svetkovinu Isusova uskrsnuća od mrtvih ove godine slavimo u nedjelju, 27. ožujka, tj. na samom početku proljeća, ali to nema veze s proljećem. Ne radi se tu ni o kakvoj simbolici. Svetkovina Uskrsa nije folklor, niti samo neki lijepi kršćanski vjerski običaj. To je slavlje najvećeg i najvažnijeg događaja u povijesti čovječanstva – ili, još bolje rečeno: u Povijesti spasenja. To je slavlje Isusova uskrsnuća od mrtvih.

I židovska je Pasha slavljena na početku građanske godine (koja je u stara vremena počinjala s buđenjem prirode, tako da je ožujak bio prvi mjesec u godini!), pa ipak ni Pasha nije vezana uz početak godine, ili uz proljeće, nego uz jedno povijesno Božje djelo spasenja, po kojem je Bog oslobodio svoj narod iz egipatskog ropstva i poveo ga u svetu zemlju, koju je sa zakletvom svečano obećao Abrahamu i njegovom potomstvu dovijeka.

Tim više je Uskrs, naša novozavjetna Pasha, spomen na još važniji, konačni čin vječnog spasenja cijeloga ljudskoga roda po dragovoljno prihvaćenoj smrti i uskrsnuću Gospodina našega Isusa Krista, kojim započinje neprolazna „godina milosti Gospodnje“ (usp. Lk 4, 19), darovana svima onima koji vjeruju u Isusa, kao svoga Boga i Spasitelja.

Uskrsli Isus, koji je na sam dan svoga uskrsnuća čudesno iznenadio i silno obradovao svoje učenike naviještajući im mir, dajući im Duha Svetoga i šaljući ih da prenose svim ljudima plodove Božjeg milosrđa po opraštanju grijeha (usp. Iv 20, 19-23) – On neka nas vodi u našem svagdanjem djelovanju, da budemo milosrdni kao što je milosrdan Otac naš nebeski (usp. Lk 6, 36) i da živimo svoj kršćanski identitet poput zajednice prvih kršćana, koji su bili „jedno srce i jedna duša“ (Dj 4, 32).

S tim mislima svim ljudima dobre volje, a osobito onima koji iskreno vjeruju u Isusa Krista, raspetog i uskrslog, od srca želim:

SRETAN USKRS

i svako dobro od Gospodina –

na ovom svijetu i u vječnosti!"

 

Fra Lovro Gavran, provincijal