banner
banner
Duhovne misli

Proslava Dana kraljice Katarine

27.10.2016. | kategorija: IZDVAJAMO
Proslava Dana kraljice Katarine

U nedjelju 23. listopada 2016. obilježena je 538. obljetnica smrti pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić. Kao i proteklih godina taj dan se organizira i nacionalno hodočašće bosanskoj kraljici Katarini i susret Franjevačkog svjetovnog Reda u BiH. Ove godine bilo je 8. po redu nacionalno hodočašće. Sutješka crkva bila je premala da primi veliki broj hodočasnika, dosada u najvećem broju. Oni su i ove godine stigli iz mnogih krajeva BiH, susjedne Hrvatske i evropskih zemalja.

Kao i proteklih godina, program je počeo u 10 sati, a pripremili su ga i ove godine članovi Nacionalnog vijeća OFS-a. Sve okupljene na početku su pozdravili fra Domagoj Šimić nacionalni duhovni asistent OFS-a za BiH, Matea Galić nacionalna ministra OFS-a i Marijan Begić područni minister OFS-a Bosne Srebrene. Nakon uvodnih pozdrava učiteljica formacije OFS-a Bosne Srebrene Ljerka Mikić održala je kratko predavanje na temu “Franjo i franjevci danas”.

Nakon toga uslijedila je svečana sv. Misa koju je predvodio fra Miro Relota, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici. Uz njega te sutješkog gvardijana fra Željka Brkića koncelebrirali su još: fra Domagoj Šimić nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Drago Pranješ gvardijan Franjevačkog samostana u Gučoj Gori, fra Danimir Pezer dekan Franjevačke teologije u Sarajevu, fra Josip Ikić prefekt sjemeništaraca u Visokom, fra Zoran Tadić župnik u Bugojnu, fra Slavko Petrušić župnik u Novoj Biloj, fra Ivica Radić župni vikar u Podmilačju,fra Gabrijel Tomić župni vikar u Brestovskom, fra Mijo Džolan župni vikar u franjevačkom samostanu na Šćitu-Rama, fra Pero Oršolić župni vikar u Dubravama, fra Perica Martinović župni vikar u Tolisi, fra Marko Dragičević župni vikar u Posušju, fra Dane Karačić župni vikar na Širokom Brijegu i fra Nikica Tomas župni i samostanski vikar u Kraljevoj Sutjesci.

Misno slavlje svojim pjevanjem su uzveličali članovi našeg župnog zbora.

Bratstva franjevačkog svjetovnog Reda su došla iz raznih krajeva: Brestovskog, Fojnice, Livna, , Guče Gore, Nove Bile, Širokog Brijega, Rame, Busovače te hodočasnici iz brojnih mjesta i župa iz BiH i Hrvatske.

Po završetku misnog slavlja u samostanskog dvorištu održana je 17. po redu smotra folklora „Dani Kraljice Katarine“ u organizaciji HFS „Bobovac- Čatići“. Na početku smotre prigodnim riječima svim sudionicima, kao i posjetiteljima obratio se sutješki gvardijan fra Željko Brkić. Na smotri su nastupile folklorne skupine iz Kraljeve Sutjeske, Kaknja, Lug-Brankovića, Tarčina, Zenice, Jajca, , Širokog Brijega te Strmeca, Zagreba i Slavonskog Broda iz Hrvatske. Vidimo se dogodine 22. listopada 2017. na proslavi 539. obljetnice smrti Kraljice Katarine, te na 9. Nacionalnom hodočašću i susretu Franjevačkog svjetovnog Reda u BiH.

Po završetku za sve sudionike smotre organizirana je zajednička okrjepa u domu u Kraljevoj Sutjesci.

Fotogalerija | Fotogalerija na Facebooku