Sutješki vjesnik

Kraljeva Sutjeska

Sveta Zemlja – Isusova domovina

Udruga Sveta zemlja, Ljubuški, organizirala je hodočašće od 06.-13.03.2012. godine u Svetu Zemlju. Isusovim stopama hodočastilo je sto šezdeset i pet (165) hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke, a od toga 19. svećenika, vojni ordinarij u BiH biskup
Tomo Vukšić, te uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Hodočastili smo od sjevera prema jugu i posjetili sljedeća mjesta: Gora Karmel – Špilja sv. Ilije proroka, Vidikovac Stella maris, Bahai vrtovi, Nazaret, Kana Galilejska, Kafarnaum, Gora Blaženstava, Galilejsko jezero, Tabor-Qaser Yehuda (na rijeci Jordanu, mjesto Isusova krštenja), Jerihon, Elizejev izvor, Zakejeva smokva, Brdo Isusove kušnje u Pustinji (Qarantal), Mrtvo more, Betlehem, Ein Karim, Maslinska Gora, te dvodnevni obilazak Jeruzalema.

Najsvečaniji trenutak ovog hodočašća svakako je bila sv. Misa, koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić u bazilici Naviještenja, te nakon Mise blagoslov mozaika Gospe Kondžilske koji je postavljen na trijemu bazilike. Mozaik je djelo poznate hrvatske umjetnice Blaženke Salavarda i jedan je od četrdeset i tri (43) postavljena mozaika pod svodom trijema bazilike.

Uistinu je na svijetu samo jedna Sveta Zemlja, zemlja kojom je Isus hodio, Isusova domovina. Jedan je hodočasnik obilazeći diljem svijeta razna mjesta i hodočašća rekao: „Sva putovanja na jednu stranu, a Sveta Zemlja na drugu!“, dok je jedan drugi rekao: „Od sad ću mjeriti vrijeme prije i poslije hodočašća!“ Nakon hodočašća zasigurno potvrđujem dva prethodna mišljenja, i još bih dodao da su najljepši događaji u životu, oni koje čovjek nikad ne zaboravlja. Ovo hodočašće sve i kad bih htio, ne mogu zaboraviti! Toliko je toga što bih htio reći i opisati, ali ne mogu, jer neki se događaji ne mogu opisati nego samo doživjeti. Nešto što je lijepo, sadržajno, bogato i neprocjenjivo je upravo Isusova domovina. Tko god ima priliku i mogućnost, treba otići u Svetu Zemlju i posjetiti sveta mjesta. Mjesta gdje je Riječ postala Tijelom, gdje je Bog postao čovjekom, gdje je Bog sišao na zemlju i gdje je pobijedio zlo i smrt.

Fotografijama si možemo samo malo približiti Svetu Zemlju, međutim, da bismo je doživjeli treba njome hoditi!

 

Fra Zoran Jaković

Uskoro, veći broj fotografija u našoj fotogaleriji!

 [nggallery id=111]

Kategorija: Izdvajamo

Komentari su zabranjeni.

???????????????????????????????

Trodnevna priprema z

1.  Subota, 21.06. Svetu misu predvodit će fra Stjepan Duvnjak – profesor ...

crkva01

Od prvih vježbi do

cijeloga života uspješno bavili. Životno zanimanje je nerijetko rezultat spleta ...

??????????????????????

Krizma u Kraljevoj S

na uobičajen način. Po dolasku nadbiskupa Vinka kardinala Puljića ...

20140613_090652_resized

Obilježena 21. oblj

svega nekoliko sati ove prostore napustilo oko 12 tisuća ljudi koliko ...

Clipboard01

Ana-Marija Tomić na

izvornog folklora Brodsko – posavske Županije,  „Šokadijo sve ti je ...