Sutješki vjesnik

Kraljeva Sutjeska

Općina Kakanj, tijekom posljednjih nekoliko godina, niže uspjeh za uspjehom. Nakon uspješno realizirane suradnje sa GAP-om, dobijanja statusa „Beacon (svjetionik) općine“ u oblasti suradnje sa mjesnim zajednicama (u prošlogodišnjem natjecanju), te dobijanje certifikata ISO 9001 – 2008, Općina Kakanj ostvarila je još jedan zapažen uspjeh prolaskom prvog i drugog kruga ovogodišnjeg programa „Beacon-scheme“, koji ima natjecateljski karakter, sa temom iz oblasti „Ekološki potencijali u funkciji lokalnog razvoja“.

U ovom segmentu, Općina Kakanj je za natjecanje kandidirala svoje programske aktivnosti usmjerene na zaštitu i unapređenje životnog okoliša sa akcentom na zaštitu močvarnog područja Bistrik. Prolazak prvog i drugog kruga natjecanja znači da je aplikacija Općine Kakanj prihvaćena kao dobro i hvale vrijedno iskustvo koje, u trećem, završnom krugu, treba, kroz prezentaciju, predstaviti i dokazati svim članovima nadležne komisije Saveza općina i gradova F BiH koji organizira natjecanje. Završno predstavljanje i dokazivanje da su ispunjeni uvjeti definirani “Beacon prospektom”  bit će održano 15. i 16 studenoga 2011. godine u Tesliću.

U prezentaciji, koja je u fazi pripreme, Saida Berbić, predstavnica Općine Kakanj u ovogišnjem Beacon – natjecanju, uz podatke o realiziranim aktivnostima, prezentirat će i isječke iz nedavno završenog dokumentarnog filma o rijetkim i zaštićenim pticama koje su se nastanile u močvarnom području Bistrik. Ovaj dokumentarac uskoro će biti prezentiran kakanjskoj i bosanskohercegovačkoj  javnosti.

Nakon završnog predstavljanja u Tesliću, Savjetodavna komisija će pripremiti prijedlog općina kojima  se može dodijeliti Beacon status, a konačno odobrenje daju entitetski ministri pravde, odnosno uprave i lokalne samouprave. Svečanost proglašenja općina koje će ponijeti “Beacon status” u 2011. godini bit će organizirana u prosincu ove godine.

Zaštita močvarnog područja  Bistrik, projekat sa kojim se Općini Kakanj natječe u ovogodišnjem Beacon (svjetionik) – programu za cilj ima zaštitu biodiverziteta močvarnog područja Bistrik i uključivanje u Ramser (Međunarodna konvencija u  cilju zaštite močvarnog područja kao staništa migratornih vrsta ptica, ratificirana od strane BiH).

Foto: Močvara Bistrik

Mato Komšo

Kategorija: Vijesti

5 komentar/a

 1. Lloyd kaže:

  ugh@hooliganism.yelp” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ….

 2. fredrick kaže:

  yonder@biblically.advocate” rel=”nofollow”>.…

  спасибо!…

 3. Oliver kaže:

  clique@tardiness.derogatory” rel=”nofollow”>.…

  hello….

 4. bernard kaže:

  stagecoach@imitate.bultmann” rel=”nofollow”>.…

  good!…

 5. Mijo Franković kaže:

  Obradovan sam već odavno ovim prirodnim lokalitetom i njegovom sukcesijom koja je u svakom slučaju rezultata antropogenih činilaca. Tko to može nazvati toponimom “Bistrik” koji se odnosi na područje izvorišta Bistrik udaljenog više od jednog kilometra. ne pravimo se glupi, svega tristo metara su temelji ranosrednjovjekovne kršćanske crkve po čemu je taj lokalitet dobio naziv C R K V E NJ A K, kao i nekropola stećaka odmah pored crkve iz 14. stoljeća. Službeno i zvanično neopravdano nestalo je mnogo naziva sa leksičkim atribucijama “križ”, “krst” “crkva” itd. To je dakle u kulturno spomeničkoj terminologiji Kulturni pejzaž “Crkvenjak”, ambijentalna prirodna i povijesna kulturno višeslojna cjelina i koju kao takvu treba tretirati najvišim stupnjem zaštite. Nazdravlje!

???????????????????????????????

Trodnevna priprema z

1.  Subota, 21.06. Svetu misu predvodit će fra Stjepan Duvnjak – profesor ...

crkva01

Od prvih vježbi do

cijeloga života uspješno bavili. Životno zanimanje je nerijetko rezultat spleta ...

??????????????????????

Krizma u Kraljevoj S

na uobičajen način. Po dolasku nadbiskupa Vinka kardinala Puljića ...

20140613_090652_resized

Obilježena 21. oblj

svega nekoliko sati ove prostore napustilo oko 12 tisuća ljudi koliko ...

Clipboard01

Ana-Marija Tomić na

izvornog folklora Brodsko – posavske Županije,  „Šokadijo sve ti je ...