Sutješki vjesnik

Kraljeva Sutjeska

Nastavlja se tradicija okupljanja naših iseljenika u Njemačkoj

   Hrvatsko zavičajno društvo „Kakanj – Kraljeva Sutjeska“, koje djeluje u njemačkoj pokrajini Nordrhein Westfalen, organiziralo je drugu za redom Sutješko-kakanjsku večer u Njemačkoj. Manifestacija se održala 5. studenog 2011., u Eurostar sali, u Gelsenkirchenu.

 Na proslavi se okupilo oko 900 posjetitelja, mahom iseljenih župljana Kraljeve Sutjeske, Kaknja i šire okolice, te njihovih prijatelja iz Lašvanske doline, Žepča, Komušine, Posavine  i drugih kraljeva Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske.

 U uvodnom djelu, predsjednik Društva, Josip Medjedović, pozdravio je uvažene goste iz domovine: fra Stjepana Duvnjaka, predstavnika franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska, fra Luku Markovića, voditelja Hrvatske katoličke misije u Munsteru, don Vinka Delinca, voditelja Hrvatske katoličke misije za Bochum-Gelsenkirchen, te fra Šimu Grgića, voditelja Hrvatske katoličke misije u Krefeldu i fra Antu Šarčevića, župnog vikara u Krefeldu.

Tijekom izlaganja predsjednik Društva naglasio je važnost zavičaja u formiranju vlastitog  identiteta, te značaj jednog zavičajnog društva u očuvanju istog, među našim iseljenicima.

Hrvatsko zavičajno društvo „Kakanj – Kraljeva Sutjeska“ uspjelo je, u prilično kratkom roku, uspostaviti kontakt s velikim brojem nama bitnih institucija. Možemo se pohvaliti dobrim odnosima, kako s bosanskohercegovačkim tako i s hrvatskim veleposlanstvom u Njemačkoj, s Hrvatskom turističkom zajednicom s kojom planiramo projekte za promoviranje turizma u Kraljevoj Sutjesci. A, i predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, pozdravio je osnivanje ovog Društva.

Isto tako, odnosi s načelnikom naše općine Kakanj su na prijateljskoj razini, s kojim ćemo i dalje surađivati. Upoznali smo i gradonačelnika grada Gelsenkirchena o našem Društvu, koji je izrazio punu podršku i želju, da ćemo i mi u skorijoj budućnosti sudjelovati u manifestacijama koje prikazuju kulturnu raznolikost društva u kojem živimo. Smatramo, takvi odnosi mogu našem Društvu i našim članovima biti od velike pomoći.

Što se tiče suradnje s načelnikom općine Kakanj, tu smo kao Društvo posredovali u uspostavi partnerski odnosa na poljima gospodarstava, obrazovanja i kulture između naše Općine i grada Koprivnice u Hrvatskoj. Mi ćemo pratiti tu suradnju, između gradova Kaknja i Koprivnice, koja će, nadam se, doprinijet razvitku naše Općine i poboljšati gospodarsku situaciju za sve građane Kaknja. „, istaknuo je  g. Medjedović.

 Fra Stjepan Duvnjak prenio je pozdrave iz samostanske zajednice, te naglasio važnost povezanosti sa rodnim krajem. Iz nesebičnog zalaganja za Sutješko-kakanjski puk i kraj, kroz minule godine, svakako, uvidio je problematiku koja muči naše ljude, te je u obraćanju ukazao na narušenu vrijednost zavičaja. Zapravo, cjelokupni govor imao je duhovni okvir i tematiku.

 Za kulturni program pobrinule su se dvije folklorne skupine, koje su pokazale šaroliku hrvatsku narodnu tradiciju. Folklorna grupa „Vrhbosna“ iz Aachena, predvođena Zvonkom Hrgotom, prezentirala je u lijepim narodnim nošnjama raskoš bosanskih običaja i narodnog plesa. Dok je druga folklorna skupina „Zrinski“, u nastupu, upriličila običaje, narodne igre i napjeve iz Slavonije.

Voditeljski posao povjeren Ljubici Miočević i Bojana Medjedović, koje su se na početku večeri pojavile u našoj narodnoj nošnji, bio je bez zamjerki.

Prigodne darove Društva, kao zahvala za nastupe na fešti, voditeljima folklornih grupa uručili su predsjednik Josip Medjedović i dopredsjednik Kristijan Turbić.

Po završetku folklornog dijela, u zabavnom dijelu programa nastupio je Adut Band, koji je goste držao na plesnom podiju do sitnih sati. Za izvornu glazbu, ne izostavne zvuke šargije i violine, pobrinuli su Braća Vidović.

 Od ostvarenog prihoda sa fešte, dio novca doniran je Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kaknju.

Osim toga, humani karakter Večeri ogledao se i u prikupljanju pomoći za naše prijatelje Mirka Stojčića i Zrinka Šljivića, kojima je nužna svaka pomoć u borbi sa svojim teškim bolestima. Velikodušnosti i razumijevanja nije manjkalo.

 2. Sutješko-kakanjska večer je iza nas, a  ispred otvorene prostorije Društva, u Herzegstrasse 27. u Gelsenkirchenu, gdje će naši sadašnji i budući članovi, te prijatelji Društva imati mogućnost okupljanja i druženja.

 

 Igor  Franjković

                                             Hrvatsko zavičajno društvo „Kakanj – Kraljeva Sutjeska“

 [nggallery id=94]

 

Kategorija: Vijesti

Komentari su zabranjeni.

???????????????????????????????

Trodnevna priprema z

1.  Subota, 21.06. Svetu misu predvodit će fra Stjepan Duvnjak – profesor ...

crkva01

Od prvih vježbi do

cijeloga života uspješno bavili. Životno zanimanje je nerijetko rezultat spleta ...

??????????????????????

Krizma u Kraljevoj S

na uobičajen način. Po dolasku nadbiskupa Vinka kardinala Puljića ...

20140613_090652_resized

Obilježena 21. oblj

svega nekoliko sati ove prostore napustilo oko 12 tisuća ljudi koliko ...

Clipboard01

Ana-Marija Tomić na

izvornog folklora Brodsko – posavske Županije,  „Šokadijo sve ti je ...