Sutješki vjesnik

Kraljeva Sutjeska

Prosvjedno pismo – RKT župnog ureda Kakanj

 

Izgradnja benzinske crpke pred crkvenim vratima

 Poštovani gospodine Načelniče,

s nevjericom promatram ovih dana kako se gradi benzinska crpka pred crkvenim vratima i razmišljam da li je to potreba ovom gradu ili su neki drugi razlozi. Vjernici ove župe su ogorčeni ovim postupkom i u razgovoru sa župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem koji me sa čuđenjem pitaju da li je moguće da se gradi benzinska crpka pred samom Crkvom a da nas nitko ništa ne pita i ne obavijesti.

Izgradnja ovog objekta ne bi se smjela uklapati u urbanistički plan jer svakodnevno ometa vjernike u obavljanju njihove vjerske službe i najveće naše svetinje, što je nedopustivo u demokratskoj zemlji Bosni i Hercegovini. Nije mi poznato da li postoje sve dozvole za izgradnju takvog objekta na samom pragu crkve, ali ako postoje, tko li je mogao dozvoliti da na taj način povrijedi jednom narodu ono što mu je najsvetije. Ili je upravo to bio i cilj.

Smatramo bahatim ponašanje da ni investitor ni gradske vlasti nisu osjetile potrebu pitati za dozvolu ili obavijestiti katoličku zajednicu u ovom gradu za gradnju jednog tako frekventnog i bučnog objekta u neposrednoj blizini Crkve.

Cijenimo pokušaj otvorenja novih radnih mjesta u našem gradu, ali postavljanje benzinske crpke na samom ulazu u katoličku crkvu doživljavamo kao najgrublji nasrtaj i poniženje naših svetinja što može imati za cilj raseljenje i ovo malo vjernika Hrvata koji žive u Kaknju. Stoga Vas molim, gospodine Načelniče, da obustavite ovo urbano i sakralno nasilje koje ne koristi građanima Kaknja, a vjernicima katolicima i ne samo njima, nanosi neprocjenjivu štetu i nepravdu. Ako je ovom gradu potrebna još jedna benzinska crpka mogla se izgraditi za samo 500 metara naprijed u Zgošći ili 300 unazad.

U nadi da će te pokazati da su ovom gradu potrebnije duhovne vrijednosti i prava jednog naroda nego građevinski lobi, iskreno Vas pozdravljamo u ime uvrijeđene i ponižene katoličke zajednice u Kaknju.

 

            S poštovanjem!

Marijan Marijanović, župnik

 

Kategorija: Vijesti

10 komentar/a

 1. harry kaže:

  concerns@bucer.howling” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðåí!…

 2. herbert kaže:

  skeet@deduction.feats” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 3. Kyle kaže:

  spacious@shamefacedly.luisa” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 4. Ronald kaže:

  duhagon@harburgs.mcneill” rel=”nofollow”>.…

  good info….

 5. Greg kaže:

  phonic@grillwork.occasion” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!…

 6. Everett kaže:

  collectively@lews.potsdam” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 7. Henry kaže:

  jongg@clerks.prokofieff” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðþ!…

 8. lomac kosto kaže:

  GRADITI cumez do cumeza duz ulice nije nista novo,ali jedan takav tik ispred crkvenog ulaza je doista neprimjereno s bilokog aspekta,treba samo vidjeti snimke ,kojih na ovom portalu nazalost nema.
  KAKO JE KRENULO g PULJIC ce ubuduce sve cesce drzati molitve pod satorima i kojekakvim brdima ipecinama umjesto da se zaustavi u kaknju izade iz limuzine ikaze DOKLE OVAKO

 9. Mijo Franković kaže:

  Okanite se više te mitologizirane Kraljice Katarine, krenite u stručnu sveobuhvatnu zaštitu katoličkog i hrvatskog naslijeđa. Uspostavite evidenciju naslijeđa (spomenika kulture), izvršite reviziju postojećeg stanja. Promovirajte naslijeđe svakodnevno, kontinuirano. Ovo se nije smjelo dogoditi, pa taj lokalitet, to je spomenički sakralni i tradicijski lokalitet hrvatske vjerske i običajne kulture u vremenskom trajanju od preko 80 godina. On mora imati svoje zaštitno područje određeno kroz prizmu više nacionalnih ali isto tako i međunarodnih konvencija i deklaracija,isto tako i sa aspekta prostornog planiranja ranjivosti prostora izgradnja takvog objekta ne dolazi u obzir kakva pumpa, gdje su vam ti “kulturnjaci” koje častite, ta diletantska skupina političkih poslušnika (Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH-Dubravko Lovrenović).
  U mogućoj stručno urađenoj vrijednosnoj analizi taj lokalitet je integralni dio sakralne kulture sutješkog Samostana, a koji je nacionalni spomenik.

 10. Covik kaže:

  ..moze se reci da Kakanj ima 6 benzinskih postaja????
  Kakvo podrzavanje otvaranja radnih mjesta? Koliko ih to radi na benzinskoj, 150?
  Interesuje me koliko su im tutnuli u dzep???

  Molim boga da benzin poskupi na 5 maraka

???????????????????????????????

Trodnevna priprema z

1.  Subota, 21.06. Svetu misu predvodit će fra Stjepan Duvnjak – profesor ...

crkva01

Od prvih vježbi do

cijeloga života uspješno bavili. Životno zanimanje je nerijetko rezultat spleta ...

??????????????????????

Krizma u Kraljevoj S

na uobičajen način. Po dolasku nadbiskupa Vinka kardinala Puljića ...

20140613_090652_resized

Obilježena 21. oblj

svega nekoliko sati ove prostore napustilo oko 12 tisuća ljudi koliko ...

Clipboard01

Ana-Marija Tomić na

izvornog folklora Brodsko – posavske Županije,  „Šokadijo sve ti je ...