Sutješki vjesnik

Kraljeva Sutjeska

U tijeku izgradnja kapele u Trnovcima / Markići

Piše: Klaus Markić

Markići Velikih Trnovaca su do kraja osamdesetih godina pripadali matičnom groblju istoimenog sela. Kako je broj žitelja sveukupnog sela rastao, a matično groblje Borice postajalo sve tjesnje, rodila se ideja o zasnivanju novog groblja na lokaciji „Breze“ tik iznad sela. Nije dugo potrajalo kada se od zasnutka ideje prešlo na realizaciju.

Zajedničkim snagama, voljom i sredstvima formirali smo naše novo groblje Markića u Brezama. Najprije se napravila solidna ograda i novo groblje je dobilo svoje obličje. Istovremeno se radilo i na dobivanju općinske suglasnosti i na samim radovima na terenu. Nedugo za tim, točnije na Brešančevo osamdest osme, sukladno zahtjevima i propisima civilnih vlasti, groblje je posveceno od strane svecenika matične župe Kraljeve Sutjeske. U isto to vrijeme postojali su i ozbiljni planovi o podizanju grobljanske kapelice. Zapocelo se sa sakupljanjem građevnog materijala a i spremnost radišnih ruku nije zakazala.

Nedugo za tim dosao je rat i poremetio kompletan ciklus odvijanja stvari.

U ljeto dvije tisuće sedme, u vrijeme prvog susreta Markića i prijatelja, došlo je do ponovnog oživljavanja ideje o gradnji kapele. Spontano se oformio i novi grobljanski odbor sa ciljem prikupljanja materijalnih sredstava i same realizacije radova na terenu.

Dvije godine kasnije, poslije organizacijskih i arhitektonskih priprema, točnije u ljeto dvije tisuće devete, započelo se i sa konkretnim radovima. Određena je lokacija, iskopani su i betonirani temelji, cokla i mrtva ploča

U ovogodišnjoj ljetnoj sezoni ozidani su zidovi kapele, saljevena ploča nadstrešnice  (trijema), ozidane su „lastavice“ i kućiste tornja. Nedugo za tim, točnije u listopadu mjesecu, kapela je dobila i drvenu krovnu konstrukciju. Radovi su trenutno obustavljeni a razlog je taj da se čeka na limene ploče kojima će kapela biti pokrivena, a koji su u nadleznosti limara iz Kreseva.

 Financijska sredstva

 Na ovom mjestu se jos jedanput, srdačno zahvaljujemo svima koji su svojim donacijama poduprli finansiranje naše kapele i bez čijih doprinosa sigurno ne bi stigli ovako daleko sa izgradnjam. Sva do sada prikupljena sredstva su kompletno utrošena.

Na internet stranici  www.velikitrnovci.jimdo.com  možete pronaći i detaljne informacije o svemu opisanom u gornjem tekstu, informacije o tijeku radova kao i informacije o sakupljanju financijskih sredstava. Trnutno smo u fazi drugog kruga sakupljanja financijskih sredstava. Na već objavljen žiro-račun

IBAN

AT 206000020410034019

BIC

OPSKATWW

možete jos uvijek uplatiti vase doprinose, a svaki prilog ce nam i te kako dobro doći. Za svaku Vašu donaciju se unaprijed zahvaljujemo.

Popis donatora možete pročitati ovdje

[nggallery id=24]

Kategorija: Obnova kapela

2 komentar/a

 1. M-BN kaže:

  Jos malo pa gotovo))

  Hvala nasem reporeteru i marljivom tesaru.Baron i Max vama idu najvece zahvale, bez vas ovaj projekt nebi nikada bio izvediv.

  Lijep pozdrav svima
  Bog i svako dobro…

 2. Klaus Markic kaže:

  Srdacno se zahvaljujem urednistvu KS-online na azurnosi i objavljivanju reportaze o izgradnji kapele u Trnovcima/Markici.

  Zivili.

???????????????????????????????

Trodnevna priprema z

1.  Subota, 21.06. Svetu misu predvodit će fra Stjepan Duvnjak – profesor ...

crkva01

Od prvih vježbi do

cijeloga života uspješno bavili. Životno zanimanje je nerijetko rezultat spleta ...

??????????????????????

Krizma u Kraljevoj S

na uobičajen način. Po dolasku nadbiskupa Vinka kardinala Puljića ...

20140613_090652_resized

Obilježena 21. oblj

svega nekoliko sati ove prostore napustilo oko 12 tisuća ljudi koliko ...

Clipboard01

Ana-Marija Tomić na

izvornog folklora Brodsko – posavske Županije,  „Šokadijo sve ti je ...